2023. január 11., szerda

Local SEO, azaz lokális marketing alapok, amit minden üzlettulajdonosnak ismernie kell

 

Mi is az a lokális keresőmarketing?

Az online marketing világában a helyi keresőoptimalizálás vagy local SEO néven ismert digitális marketingstratégia segít a kisvállalkozásoknak növelni láthatóságukat a helyi keresési eredményekben. A local SEO lényege, hogy a vállalkozások weboldalait és online jelenlétüket optimalizálják úgy, hogy jobb helyezést érjenek el a helyi keresőmotorokban, például a Google-ban vagy a Bing-ben. Ennek eredményeként nagyobb forgalmat és több ügyfelet vonzanak, ami nagyon fontos a helyi piacokon.

A local SEO segít a vállalkozásoknak megtalálni azokat a potenciális ügyfeleket, akik környékükön keresnek olyan termékeket vagy szolgáltatásokat, amelyeket ők is kínálnak. A helyi keresőoptimalizálás fontos a fizikai helyiséggel rendelkező vállalkozások, az otthoni szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, valamint a szakmai szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások számára.

A local SEO egy hatékony módja annak, hogy a vállalkozások megjelenjenek azokon az internetes felületeken, ahol a célcsoportjuk keresi az általuk kínált termékeket vagy szolgáltatásokat, például a Google helyi keresőjében és térképén. A local SEO fontos eszköz a kisvállalkozások marketing stratégiájában, és segíti őket abban, hogy versenyképesebbek legyenek a helyi piacokon.

 

Milyen típusú vállalkozásoknak érdemes használni a lokális keresőoptimalizálást?

A local SEO fontos szerepet játszhat a marketing stratégiában minden olyan vállalkozás esetében, amely helyi ügyfelekre támaszkodik. Ilyen típusú vállalkozások közé tartoznak:

 • Fizikai helyszínnel rendelkező vállalkozások, például éttermek, kiskereskedelmi üzletek, fodrászatok, fitnesztermek stb., amelyeket az ügyfelek személyesen kereshetnek fel.
 • Otthoni szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, mint például víz- és gázszerelők, villanyszerelők, klímaszerelők stb., amelyek a vásárlók helyszínén nyújtanak szolgáltatást.
 • Szakmai szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, például ügyvédek, könyvelők, pénzügyi tanácsadók, ingatlan tanácsadók, coach-ok és más professzionális szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások.

Miért érdemes fontolóra venni a local SEO-t vállalkozásod számára?

A local SEO előnyös lehet vállalkozásod számára, ha:

 • Rendelkezel fizikai üzlethellyel vagy irodával, ahol ügyfeleid/vásárlóid személyesen is felkereshetnek téged.
 • Konkrét földrajzi területet céloz meg a termékeid/szolgáltatásaid.
 • Szeretnéd növelni az ügyfélkörödet.
 • Konkurensed már alkalmazza a helyi SEO-t, és nem szeretnél lemaradni.
 • Korlátozott a marketing költségvetésed, és hatékonyan szeretnél közvetlen környezeted potenciális ügyfeleihez eljutni anélkül, hogy a nagyobb, országos márkákkal kellene versenyezned.

Milyen előnyei vannak a helyi keresőoptimalizálásnak a vállalkozások számára?

A helyi keresőoptimalizálás számos előnnyel jár a vállalkozások számára, köztük:

 • Fokozott láthatóság: Az online jelenlét és weboldal optimalizálása a helyi keresésekhez segíti, hogy könnyebben megtaláljanak a keresők, akik olyan vállalkozásokat keresnek, mint a tied, a környéken.

 • Több releváns forgalom: A helyi keresésekkel kapcsolatos optimalizálásnak köszönhetően a weboldaladra célzottabb és relevánsabb forgalmat tudsz vonzani, ami nagyobb valószínűséggel válik vásárlókká.

 • Versenyelőny: A helyi SEO segítségével versenyelőnyhöz juthatsz a nem helyi, szélesebb közönséget célzó vállalkozásokkal szemben.

 • Jobb felhasználói élmény: A helyi keresőoptimalizálás révén pontos, naprakész információkat nyújthatsz vállalkozásodról a különböző online platformokon, ami jobb felhasználói élményt nyújt a potenciális vásárlók számára, ami végső soron több konverziót és jobb online értékeléseket eredményezhet.

 • Bizalom és hitelesség: A helyi online jelenlét segíti a bizalom és a hitelesség építését a potenciális ügyfelek körében, ami azt jelzi, hogy vállalkozásod elismerést nyert és jó hírnevet szerzett az adott területen.

Miben különbözik a helyi keresőoptimalizálás a hagyományos SEO-tól?

Az online térben egyre nagyobb verseny van a vállalkozások között, ezért a keresőoptimalizálásra egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek. A helyi SEO és a hagyományos SEO közötti különbség azonban nem csak a célzott keresésekre fókuszál, hanem az alkalmazott stratégiákban is eltérnek egymástól.

A helyi SEO-nál az adott város vagy régió nevével vagy földrajzi pozíciójával kapcsolatos kulcsszavak használata rendkívül fontos, hogy a vállalkozás megjelenjen a helyi keresésekben. Emellett a Google Cégprofil optimalizálása is kulcsfontosságú, mivel ez az első, amit az ügyfelek látnak a Google keresési eredményei között. Az ügyfél vélemények kezelése szintén fontos, mivel ezek befolyásolják a vállalkozás hitelességét és az ügyfelek elégedettségét.

A hagyományos SEO esetében azonban a kulcsszókutatás és a tartalommarketing fontosabb, mivel az ilyen típusú SEO a globális keresésekre összpontosít. Az általános kulcsszavakra optimalizálva a vállalkozás megjelenik az adott témával kapcsolatos keresések eredményeiben, függetlenül az adott helytől vagy régiótól. Azonban a technikai optimalizálás és a linképítés is fontos része az általános SEO-nak, mivel ezek segítenek a weboldalnak a magasabb helyezéseket elérni a keresőmotorok rangsorában.

Mindkét típusú keresőoptimalizálás nagyon fontos az online jelenlét és a digitális marketing sikeressége szempontjából. Azonban a megfelelő stratégia kiválasztása a vállalkozás célközönségétől és céljaitól függ. A helyi SEO különösen fontos az olyan vállalkozások számára, amelyeknek helyi ügyfeleik vannak, míg az általános SEO inkább azoknak ajánlott, akiknek a célja a globális láthatóság növelése.

 

A helyi keresési szándék fontossága az online jelenlés szempontjából

Az emberek általában azért indítanak helyi kereséseket, mert konkrét vállalkozásokat vagy szolgáltatásokat keresnek a közelben. Az ilyen keresések lehetőséget adnak arra, hogy a helyi vállalkozások jobban láthatóak legyenek az interneten. Ezért fontos, hogy a vállalkozások megértsék a helyi keresési szándékot, és ennek megfelelően optimalizálják online jelenlétüket.

A helyi keresések a vállalkozások számára értékes lehetőséget kínálnak, mert az emberek általában tranzakciós szándékkal rendelkeznek, azaz valószínűleg vásárolni vagy igénybe venni szolgáltatást szeretnének. Ennek megfelelően a helyi SEO stratégiák kiemelt figyelmet fordítanak a lokális kulcsszavak használatára, a Google Cégprofil optimalizálására, helyi linképítésre és az ügyfél vélemények kezelésére az online felületeken.

Ha egy vállalkozás megfelelően optimalizálja az online jelenlétét a helyi keresésekhez, akkor jó esélye van arra, hogy a potenciális ügyfelek könnyebben megtalálják és kapcsolatba lépjenek vele.

 

Hogyan javíthatod a helyi keresési eredményekben való helyezésedet a helyi kulcsszavak használatával?

A helyi kulcsszavak használata az egyik legfontosabb tényezője annak, hogy hogyan található meg a vállalkozásod a helyi keresési eredmények között. Az olyan keresőkifejezések, mint a "közelben" vagy a "város neve + kulcsszó", segítenek az embereknek megtalálni a szolgáltatásaidat, amikor a tevékenységedet keresik a saját területükön. De hogyan használhatod a helyi kulcsszavakat a vállalkozásod előnyére?

 • Először is, érdemes olyan kulcsszavakat használnod a honlapod tartalmában, amelyek relevánsak a tevékenységedhez és az adott helyhez, ahol működsz. Használj kulcsszavakat a címekben, alcímekben, törzsszövegben és az alt címkéknél a képeknél. Ezek segítenek a keresőmotoroknak megérteni, hogy mi a tartalmad és hogy az releváns a helyi keresésekhez.
 • Másodszor, mindenképpen érdemes regisztrálnod a Google Cégprofilodat és teljes mértékben kitölteni az összes adatot. Az adatlapodon tüntesd fel a vállalkozásod nevét, címét, nyitvatartási idejét és az elérhetőségeidet, de ne feledkezz meg a kulcsszavak használatáról sem! Adj meg a cég leírásában kulcsszavakat és a kategóriák között is szerepeljenek releváns kulcsszavak. Ezen kívül a bejegyzéseidben és az értékelésekre adott válaszaidban is használj helyi kulcsszavakat, hogy még inkább javítsd a helyi keresési rangsorodat.
 • Harmadszor, használd ki az üzleti gyűjtőoldalak előnyeit is. Regisztrálj az olyan helyi üzleti gyűjtőoldalakon, mint a cylex.hu, ittlakunk.hu vagy a nyitva.hu, és töltsd ki a profilodat releváns kulcsszavakkal, és tedd közzé a vállalkozásod adatait, amelyeket a potenciális ügyfelek keresni fognak.
 • Negyedszer, ne felejtsd el a közösségi média profiljaidat sem! A bio- vagy a "Rólam" részben érdemes használni kulcsszavakat, amelyeket a célközönséged valószínűleg keres de ne felejtsd el a Nevedet, címedet és teleefonszámodat megfelelően kitölteni, hiszen ezek kulcsfontosságúak lesznek.

Google Cégprofil optimalizálása

A Google Cégprofil optimalizálás szerepe kiemelkedő fontosságú a helyi keresőoptimalizálásban és a digitális marketingben. Az alábbiakban találsz további tippeket, hogyan használhatod hatékonyan a Google Cégprofilodat:

 • Kategóriák kiválasztása: A profilodnak tartalmaznia kell az összes releváns kategóriát, amelybe az üzleted tartozik. Ezzel segíted a Google keresőt abban, hogy megértse, milyen típusú vállalkozás vagy és melyik területre szakosodsz.
 • Nyitvatartási idő frissítése: Az ügyfelek gyakran a nyitvatartási időd alapján döntenek, hogy ellátogatnak-e az üzletedbe. Mindig frissítsd az időket, hogy elkerüld az esetleges kellemetlenségeket.
 • Fényképek és videók: Használj minőségi, a vállalkozásoddal kapcsolatos képeket és videókat a Google Cégprofilodon. Ez segít abban, hogy az ügyfelek jobban megismerjék a vállalkozásodat, és vonzóbbá tegyék a profilodat.
 • Bejegyzések: A Google Cégprofil lehetőséget nyújt a bejegyzések megosztására, amelyeket az ügyfelek is láthatnak. Ezen keresztül hirdetheted a különleges ajánlatokat, eseményeket, új termékeket és szolgáltatásokat.
 • Pontosság: Mindig ellenőrizd, hogy az információk a Google Cégprofilodon pontosak-e, és frissítsd őket rendszeresen. Az ügyfelek rossz információk miatt elveszíthetik az érdeklődésüket, és ez negatívan befolyásolhatja a vállalkozásodat.
 • Konzisztencia: Ha a vállalkozásod több helyszínnel rendelkezik, győződj meg arról, hogy minden Google Cégprofilod egységes és konzisztens információkat tartalmaz.
 • Lokalizált tartalom: Használj helyspecifikus információkat a profilodon, például a város nevét, a közeli nevezetességeket és az utcanév szerinti kereséseket. Ez segíti a profilodat abban, hogy megjelenjen a releváns helyi keresési eredményekben.
 • Hivatkozások: Az online jelenlét és a helyi keresőoptimalizálás egyik fontos eleme a hivatkozások (linképítés). Győződj meg arról, hogy a vállalkozásodról szóló összes hivatkozás megbízható és konzisztens legyen. Releváns oldalakról jövő linkek nagyon fontosak mind témában, mind desztinációban.

Mire figyelj a Google Cégprofil kitöltése közben?

Ha szeretnéd, hogy vállalkozásod magasabb helyezést érjen el a Google keresőjében, akkor érdemes odafigyelni az alábbiakra is:

 • Használj kulcsszavakat, amelyek relevánsak a vállalkozásodra és a tevékenységi körödre. Gondolj a termékekre, szolgáltatásokra, illetve azokra a jellemzőkre, amelyekkel kiemelkedhetsz a konkurencia közül.

 • Ösztönözd a vevőidet, hogy írjanak értékelést a vállalkozásodról a Google Cégprofilodon. Ez javítja az online jelenlétedet és hitelességedet, és növeli az esélyedet arra, hogy magasabb helyezést érj el a keresési eredmények között.

 • Használj kategóriákat, amelyek pontosan leírják, hogy milyen tevékenységi körben működsz. A Google Cégprofil lehetővé teszi számodra, hogy akár több kategóriát is megjelölj, így pontosabban le tudod írni, hogy milyen termékekkel vagy szolgáltatásokkal foglalkozol.

 • Figyelj arra, hogy a vállalkozásod neve és címe mindenhol pontosan ugyanúgy jelenjen meg az interneten. Ez segít abban, hogy a Google könnyebben azonosítsa a vállalkozásodat, és magasabb helyezést érhess el a keresési eredmények között.

A Google Cégprofil segítségével megértheted mi történik

A Google Cégprofil Insights segítségével hatékonyan tudod mérni vállalkozásod online jelenlétét és megtudhatod, hogy hogyan tudsz javítani az eredményeken:

 • Az Insights-t használva nyomon követheted, hogy az ügyfelek hogyan találnak rá a vállalkozásodra az interneten, melyik platformon keresztül érkeznek a legtöbben. Ez segíthet abban, hogy megértsd, hol kell fókuszálnod a marketingedet.
 • A teljesítmény adatok alapján megismerheted az ügyfelek viselkedését a vállalkozásod iránt, például hogy meglátogatták-e a honlapodat, felhívtak-e, vagy útvonaltervezőt használtak. Ez az információ lehetővé teszi, hogy finomhangold az üzleti stratégiádat és a marketing taktikáidat.
 • Az időbeli változásokat és trendeket figyelve, felfedezheted azokat az eseményeket vagy akciókat, amik befolyásolják a vállalkozásod teljesítményét. Így gyorsan reagálhatsz a piaci változásokra, és biztosítani tudod, hogy a vállalkozásod mindig a legjobb helyzetben legyen.

A saját weboldal optimalizálásának fontossága a lokális keresőoptimalizálásban

Az on-page optimalizálásnak a local SEO-ban kiemelten fontos szerepe van, mivel segít a helyi keresésekben való jobb rangsorolásban. Ez különösen fontos lehet olyan vállalkozások számára, amelyeknek helyi ügyfélbázisa van, és a keresőmotorokon keresztül szeretnék megtalálni a célcsoportjukat.

A helyi kulcsszavak használata mellett fontos szempont még az oldal sebessége és a mobilbarát felépítése. Azok a weboldalak, amelyek lassúak vagy nem megfelelően jelennek meg mobiltelefonon, hátrányt szenvedhetnek a helyi keresésekben. Ezért érdemes olyan weboldalt építeni, amely optimalizált mind sebesség, mind mobilbarát felépítés szempontjából.

A schema jelölés hozzáadása az on-page optimalizálás egy másik fontos eleme. Ez a strukturált adatok beágyazását jelenti a weboldal kódjába, amelyek segítségével a keresőmotorok könnyebben megértik a weboldal tartalmát és információit.

Végül, a helyspecifikus céloldalak létrehozása lehetővé teszi, hogy a weboldalak külön oldalakat hozzanak létre az egyes helyekre vagy szolgáltatási területekre vonatkozó információk megjelenítésére. Ez segíthet a helyi keresésekben való jobb pozíció elérésében, mivel a felhasználóknak pontosabban megjeleníti azokat a helyi információkat, amelyekre keresnek.

Összességében az on-page optimalizálás elengedhetetlen része a helyi SEO-nak, és fontos, hogy a vállalkozások figyeljenek a helyi kulcsszavak használatára, az oldal sebességére, a mobilbarát felépítésre, a schema jelölésre és a helyspecifikus céloldalak létrehozására a jobb helyi keresési eredmények érdekében.

A struktúrált adatok, azaz a Schema markup használata a helyi keresőoptimalizáláshoz

A schema markup használatának előnyei a local SEO-n túlmutatnak és kiterjednek az üzleti listázásokra is. Az üzleti listázásokon történő megjelenés esetén a schema markup segítségével a vállalkozások további információkat adhatnak meg a nyitvatartási időkről, az árakról, az értékelésekről és még sok másról, amelyek segíthetnek a potenciális ügyfeleknek a vállalkozásuk megtalálásában és megértésében.

Fontos megjegyezni, hogy a helyi kulcsszavak használata mellett a schema markup is nagyon fontos eleme a helyi SEO-nak. Az olyan adatok, mint a nyitvatartási idők, a címek és telefonszámok, sokkal inkább relevánsak a helyi keresések szempontjából, így a schema jelölés hozzáadása az on-page optimalizáció részeként segíthet javítani a helyi keresési eredményekben való helyezést.

Végső soron a schema markup használata nem csak a keresőmotoroknak, hanem az ügyfeleknek is segít jobban megérteni és értelmezni a vállalkozások weboldalainak tartalmát. A helyi SEO sikeres végrehajtásához tehát elengedhetetlen az on-page optimalizáció, ideértve a schema markup használatát is.

 Az odalon kívül történő optimalizálás

Az off-page optimalizálás kulcsfontosságú a helyi keresőoptimalizálásban, mivel segít javítani az adott weboldal hitelességét és megbízhatóságát a keresőmotorok szemében. Az off-page SEO fő célja az, hogy releváns és magas minőségű linkekkel erősítse az oldal szakértelmét és autoritását a témában.

Az off-page optimalizálás másik fontos eleme a közösségi média profilok létrehozása és optimalizálása, amelyek segítenek a vállalkozásnak kapcsolatot építeni az ügyfelekkel és azokkal az emberekkel, akik érdeklődnek az általa kínált szolgáltatások vagy termékek iránt. Emellett a helyi üzleti gyűjtőoldalakon történő megjelenés is kulcsfontosságú, mivel ezek az oldalak segítenek a felhasználóknak megtalálni a vállalkozásukat a helyi keresési eredményekben.

Az off-page optimalizálás során fontos azonban megemlíteni, hogy a minőségi linképítés kulcsfontosságú, és az oldalakat nem szabad spamelni irreleváns linkekkel. Az off-page SEO-t olyan módon kell elvégezni, hogy az valódi értéket adjon az oldalnak és hozzájáruljon az üzleti sikerhez.


A közösségi médiában is van lokális SEO?

A közösségi média oldalak hatékony eszközei lehetnek a helyi SEO-nak. A következő tippek segíthetnek az optimalizálásban:

 1. Igényeld meg és optimalizáld a közösségi média üzleti profiljaidat a Facebook-on, Instagram-on, LinkedIn-en vagy más platformokon, amelyek relevánsak a célcsoportod számára. Töltsd fel a pontos elérhetőségi adatokat, beleértve a címet és a nyitvatartási időt.

 2. Használj helyspecifikus kulcsszavakat a profil leírásában, a bemutatkozásban vagy a posztokban, hogy javítsd az oldal helyi keresési rangsorát.

 3. Használj helyalapú hashtageket a posztokban. Ha például a vállalkozásod Pécsen található, akkor olyan hashtageket használj, mint a #pécs vagy #automentopecs, hogy megtaláljanak a helyi ügyfelek.

 4. Posztolj helyi tartalmakat, amelyek rezonálnak a helyi közönségeddel számára. Írhatsz helyi eseményekről, hírekről vagy látnivalókról, hogy az emberek érdeklődését felkelted és felhívod magadra a figyelmet.

 5. Válaszolj a hozzászólásokra és üzenetekre, és építs ki kapcsolatot a helyi ügyfelekkel. Ezzel javíthatod a vevői élményt és a bizalmat, és elnyerheted az emberek hűségét a márkád iránt.

A közösségi média optimalizálása azonban csak egy része a helyi SEO-nak. Fontos, hogy a weboldalad tartalma és struktúrája is optimalizálva legyen a helyi keresések szempontjából. A weboldalad és a közösségi média profilod egymással együttműködve hatékonyabbá tehetik az online jelenlétet és a helyi SEO-t.

Említés foglama és fontossága

A hivatkozások és említések olyan online utalások, amelyek az adott vállalkozás nevét, címét, telefonszámát vagy weboldalát tartalmazzák. A helyi keresőoptimalizálás (SEO) során ezek a hivatkozások és említések fontos szerepet játszanak, mivel azok segítségével a keresőmotorok azonosítani tudják az adott vállalkozás helyét és relevanciáját az adott területen.

Például, ha egy étteremről van szó, akkor az étterem weboldalának megfelelően elhelyezett hivatkozások és említések az étterem nevét, címét és telefonszámát tartalmazzák. Az étterem említései más online felületeken, például blogokon vagy közösségi média oldalakon is hozzájárulhatnak a helyi SEO-hoz.

A keresőmotorok a hivatkozások és említések minőségét és mennyiségét is figyelembe veszik a rangsorolási folyamat során. Minél több és minél magasabb minőségű hivatkozás és említés található az adott vállalkozásról, annál valószínűbb, hogy a keresőmotorok az adott vállalkozást a helyi keresési eredményekben előbbre rangsorolják.

A vállalkozás neve, címe és telefonszámának fontossága (NCT vagy angolul NAP)

A fogalom a márkához kapcsolódik, amiről egy teljec bejegyzés is rendelkezésre áll. A Név, cím, telefonszám (NCT) az egy vállalkozás fontos adatai, amelyeket az online jelenlét során kell következetesen és pontosan feltüntetni. Ez az információ a vállalkozás nevét, címét és telefonszámát jelenti, amelyek az online felületeken, listákon, weboldalakon és közösségi média platformokon megjelennek.

A keresőoptimalizálás során a NCT nagyon fontos, mivel az online regisztrációk során mindenütt ugyanazt a NCT-t kell megadni, hogy a keresőmotorok azonosítani tudják az adott vállalkozást és figyelembe vegyék a helyi keresési eredményekben való helyezését.

Ha a vállalkozásnak eltérő NCT-je van az online platformokon, az zavaró lehet az ügyfelek számára, és az alacsonyabb helyezéshez vezethet a keresési eredményekben. Emellett a Google is figyelembe veszi a NCT-t a vállalkozás helyességének és relevanciájának ellenőrzésekor, és a helytelen információk eltéréseket okozhatnak, amelyek ártalmasak lehetnek a vállalkozás hírnevére és az ügyfelek elégedettségére nézve.

A helyes NCT megadása és fenntartása kulcsfontosságú a helyi SEO-ban, mivel ez segít a keresőmotoroknak a vállalkozás azonosításában és az ügyfelek számára könnyű hozzáférhetőség biztosításában, ami javítja a vállalkozás hírnevét és növeli a forgalmat.

 

Vélemények fontossága és kezelése a lokális keresőoptimalizálásban

A véleményekről egy saját kutatás is megjelent, bár Magyarországon a konkurenseink az amerikai adatokra hivatkoznak, ez a valóban releváns nálunk.

A vélemények rendkívül fontosak a helyi keresőoptimalizálás szempontjából. A Google és más keresőmotorok az ügyfelek által írt véleményeket figyelembe veszik, és a pozíciókat befolyásoló tényezőként kezelik azokat. Az ügyfelek értékeléseinek alapján a keresőmotorok olyan információkat gyűjtenek, mint például a vállalkozás minősége, megbízhatósága és a vásárlók elégedettsége. Ha egy vállalkozás jó értékeléseket kap, akkor nagyobb valószínűséggel fog megjelenni a keresőmotorok találati listáin és így több látogatót vonzani az üzletbe.

A vélemények 2023-ra a térképen a második legfontosabb rangsorolási tényező!

A vélemények kezelése szintén nagyon fontos a helyi keresőoptimalizálás szempontjából. Fontos, hogy a vállalkozás pozitív visszajelzéseket kapjon az ügyfelektől, mert ezek a vélemények pozitív hatást gyakorolnak a vállalkozás hitelességére. Fontos, hogy a vállalkozás tulajdonosa válaszoljon a negatív visszajelzésekre is, mert ez azt mutatja, hogy törődik az ügyfelek elégedettségével. A válaszok lehetőséget adnak arra, hogy a vállalkozás megmagyarázza az esetleges problémákat, és megmutassa, hogy a vásárlói elégedettség kiemelt fontossággal bír az üzlet számára.

A vélemények kezelésének egy másik módja a vélemények birtoklása. A vélemények birtoklása azt jelenti, hogy a vállalkozás ösztönzi az ügyfeleket a visszajelzésre, és figyelemmel kíséri azokat. Az ügyfelek értékeléseinek birtoklása segít a vállalkozásnak javítani a termékei vagy szolgáltatásai minőségét és az ügyfélszolgálati folyamatokat, és így növelni az elégedettséget és a vásárlói lojalitást.

Összességében a vélemények fontosak a helyi keresőoptimalizálás szempontjából, és a vállalkozásoknak figyelmet kell fordítaniuk azok kezelésére. Az ügyfelek elégedettségének növelése és a visszajelzések birtoklása segít a vállalkozásoknak a keresőmotorok találati listáin való megjelenésben, és növeli a látogatók számát az üzletben.

Lokális linképítés fontossága és néhány stratégia

A helyi linképítési stratégiák olyan módszerek és technikák, amelyek segítenek abban, hogy egy adott helyen található weboldalak jobb rangsorolást érjenek el a keresőmotorokban. Ezek a technikák a helyi SEO (keresőoptimalizálás) részét képezik, és céljuk az, hogy növeljék a weboldal látogatottságát, illetve javítsák annak online jelenlétét.

Az alábbiakban felsorolok néhány helyi linképítési stratégiát:

 1. Helyi könyvtárak és szervezetek: A helyi könyvtárak, kulturális intézmények és más szervezetek weboldalaira történő hivatkozások hasznosak lehetnek a helyi SEO szempontjából. Keressük meg az ilyen helyi szervezeteket, és kérjünk meg egy linket a weboldalunkra.

 2. Helyi kereskedelmi kamarák és üzleti szövetségek: A helyi kereskedelmi kamarák és üzleti szövetségek weboldalaira történő hivatkozások szintén segíthetnek javítani a helyi SEO-t. Az ilyen szervezetek szoktak listákat tartani a helyi vállalkozásokról, így érdemes megkeresni őket, és kérni egy linket.

 3. Helyi blogok és hírportálok: Keressünk olyan helyi blogokat és hírportálokat, amelyek az adott város vagy régió érdekességeiről szólnak, és kérjünk meg egy linket a weboldalunkra. Ezek az oldalak általában magasabb rangot érnek el a helyi keresési eredményekben, így érdemes velük kapcsolatba lépni.

 4. Helyi események és rendezvények: Ha az adott városban vagy régióban vannak olyan események vagy rendezvények, amelyeken részt veszünk, érdemes megkérdezni a szervezőket, hogy lehet-e egy linket kapni a weboldalunkra az esemény honlapján.

 5. Helyi közösségi média csoportok: A helyi közösségi média csoportokban való részvétel és azokra történő posztolás is segíthet a helyi SEO javításában. Ezen kívül érdemes megkérni az adminisztrátorokat, hogy osszanak meg egy linket a weboldalunkra a csoport oldalán.

 6. Helyi online cikkek: Ha az adott városban vagy régióban írnak olyan online cikkeket, amelyek kapcsolódnak a mi iparágunk

 Mobilbarát és könnyen kezelhető weboldalak

A mobil- és felhasználóbarát weboldalak nagyon fontosak a helyi SEO szempontjából, mivel ezek az oldalak magasabb rangot érhetnek el a keresőmotorokban, ha könnyen használhatóak és elérhetőek mobil eszközökön keresztül.

Az emberek egyre inkább használják mobil eszközeiket, például okostelefonjaikat és táblagépeiket, hogy információt keressenek, vagy akár helyi üzleteket keresve. Ha az oldalunk nem kompatibilis a mobil eszközökkel, a látogatók könnyen elhagyhatják azt, és a Google is kevesebb pontot adhat a helyi rangsorolásnál.

A mobil és felhasználóbarát weboldalak kialakítása során figyelembe kell vennünk a következő pontokat:

 1. Reszponzív design: Az oldalunknak reszponzívnek kell lennie, azaz a tartalomnak automatikusan alkalmazkodnia kell a különböző eszközök képernyőméreteihez.

 2. Gyors betöltési sebesség: Az oldalunknak gyorsan kell betöltenie a mobil eszközökön is, mert az emberek nem várják meg, amíg az oldalunk betölt.

 3. Egyszerű navigáció: Az oldalunknak egyszerűen navigálhatónak kell lennie a mobil eszközökön is, így a látogatók könnyen megtalálják a számukra releváns információkat.

 4. Jól látható fontossági pontok: Az oldalon a fontos információk, mint például a cím, telefonszám és nyitvatartási idő jól látható helyen kell, hogy szerepeljenek, így könnyen elérhetőek a látogatók számára.

 5. Térkép és iránytű: Az oldalon érdemes lehet térképet és iránytűt elhelyezni, amelyek segítségével a látogatók könnyen megtalálhatják az üzletünket, illetve segítenek a Google-nek is azonosítani az üzletünk helyét.

A mobil- és felhasználóbarát weboldalak fontosak a helyi SEO szempontjából, és javítják az online jelenlétünket, valamint növelik a weboldalunk látogatottságát és a helyi üzleti tevékenységünket is.

 

Hogyan mérjük a helyi keresőoptimalizálást?

A helyi SEO sikerének mérése és elemzése kulcsfontosságú az online jelenlétünk hatékonyabbá tételéhez, az üzleti teljesítményünk javításához és az online marketing stratégiánk finomhangolásához. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy milyen módszerekkel lehet mérni és elemzeni a helyi SEO sikerét:

 1. Google Analytics: A Google Analytics segítségével figyelemmel kísérhetjük a weboldalunk látogatottságát és az oldalra érkező forgalmat. A helyi SEO sikerének méréséhez figyelni kell a helyi keresési eredményekből származó forgalmat, valamint azt, hogy a látogatók mennyi időt töltenek az oldalon, és milyen oldalakat néznek meg.
 2. Google Cégprofil: A Google Cégprofil egy ingyenes eszköz, amely lehetővé teszi, hogy az üzletek megjelenjenek a Google keresési eredményeiben. A Google Cégprofil használatával nyomon követhetjük a vállalkozásunk oldalának megtekintéseit, értékeléseit és az ügyfelek tevékenységét.
 3. Helyi keresési rangsor: Az üzletünk helyi keresési rangsorának nyomon követése fontos a helyi SEO sikerének méréséhez. Ez azt jelenti, hogy figyelemmel kell kísérnünk, hogy az üzletünk hol helyezkedik el a helyi keresési eredményekben. A helyi rangsor változása segít abban, hogy mérjük a SEO-értékünket, és felismerjük, hogy az online jelenlétünk mennyire hatékony.
 4. Értékelések és visszajelzések: Az online értékelések és visszajelzések fontosak a helyi SEO szempontjából, mert javítják a vállalkozás hitelességét és vonzóbbá teszik az ügyfelek számára. Az értékelések és visszajelzések elemzése segít megérteni az ügyfelek igényeit és a vevői elégedettséget, amelyek fontos tényezők a helyi SEO sikerének javításához.
 5. Konverziós arány: A konverziós arány mérése lehetővé teszi, hogy megtudjuk, milyen arányban alakul át a látogatók egyáltalán vásárlókká vagy érdeklődőkké, és melyik SEO-stratégiák működnek hatékonyan az üzletünk számára. Az adatok elemzése segít az üzletünk optimalizálásában, hogyhatékonyabb legyen az online jelenlétünk, növelve a konverziós arányt és az átalakulások számát. 
 6. Helyi kulcsszók: A helyi kulcsszavak nyomon követése fontos a helyi SEO sikerének méréséhez, mivel az üzletünk rangsorának javítása a helyi keresőszavakra jelentős hatással lehet az online jelenlétünk hatékonyságára. A helyi kulcsszavak felhasználása lehetővé teszi, hogy az üzletünk számára relevánsabb legyen a keresési eredmények között, amely javítja az üzletünk láthatóságát a helyi piacokon.
 7. Konkurencia elemzése: A konkurencia elemzése kulcsfontosságú a helyi SEO sikerének méréséhez. Az online jelenlétünk hatékonyságának javítása érdekében fontos, hogy megértsük, hogyan teljesítenek a konkurens vállalkozások azonos területeken, hogy milyen kulcsszavakat használnak, hogyan javítják a weboldaluk láthatóságát és hogyan javítják az ügyfél-elégedettséget. A konkurenciaelemzés segíti az üzletünk hatékonyabbá tételét és jobb eredmények elérését a helyi SEO-ban.

 Összességében a helyi SEO sikerének mérése és elemzése segít abban, hogy optimalizáljuk az online jelenlétünket, javítsuk a láthatóságunkat a helyi piacokon és növeljük a konverziós arányunkat. A fenti módszerek használata lehetővé teszi, hogy felismerjük az üzletünk erősségeit és gyengeségeit, és javítsuk a teljesítményünket az online térben.

A helyi keresőoptimalizálás nem egyszeri feladat!

Nem, a helyi keresőoptimalizálás nem egyszeri feladat. Az online térben folyamatosan változnak a keresőmotorok algoritmusai és a felhasználók viselkedése is változhat. Emiatt a helyi keresőoptimalizálás egy folyamatosan karbantartott és frissített folyamat, amelyben az Ön weboldalát rendszeresen optimalizálni kell az aktuális keresőmotorok számára, és figyelemmel kell kísérni a helyi piaci változásokat és versenytársak tevékenységét is. Ez segít a folyamatosan jobb rangsorolás elérésében a helyi keresési eredményekben.

A helyi keresőoptimalizálás egy folyamatosan karbantartott és frissített folyamat, amelynek során folyamatosan figyelni kell a következő dolgokra:

 1. Kulcsszavak és tartalom frissítése: Az emberek keresési szokásai változhatnak az idővel, ezért fontos, hogy az Ön weboldalán található kulcsszavak és tartalom is lépést tartson ezekkel a változásokkal.

 2. Technikai optimalizálás: A keresőmotorok algoritmusai változhatnak az idővel, és a weboldalak fejlesztése is újabb lehetőségeket teremthet az optimalizálásra. Emiatt fontos, hogy a weboldal technikai részleteit rendszeresen optimalizálják.

 3. Helyi piaci változások és versenytársak tevékenysége: A helyi piaci változások és a versenytársak tevékenysége is befolyásolja a helyi keresőoptimalizálást. Ezért fontos, hogy figyelemmel kísérjük a helyi piaci változásokat és a versenytársak tevékenységét, és ennek megfelelően módosítsuk a stratégiánkat.

 4. Online reputáció kezelése: Az online reputáció is nagyon fontos a helyi keresőoptimalizálás szempontjából. Fontos, hogy figyelemmel kísérjük az Ön weboldalának online reputációját, és a negatív értékelésekkel vagy véleményekkel foglalkozzunk.

 5. Frissítések és frissítések: A keresőmotorok rendszeresen frissítik az algoritmusukat, és ezeknek az új frissítéseknek a figyelembevétele szintén fontos a helyi keresőoptimalizálás szempontjából.

Ezért a helyi keresőoptimalizálás egy folyamatos folyamat, amelyben rendszeresen kell foglalkozni az említett területekkel annak érdekében, hogy folyamatosan javuljon a weboldal helyezése a helyi keresési eredményekben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése