2010. február 6., szombat

A betűméret meghatározása

Betűméretek megválasztásánál viszonylag egyszerű a dolgunk, hiszen a betűk méretét – Európában – többnyire tipográfiai pontban mérik, így ez a rendszer egységes.

A táblázat (02_pontok és metrikus) a pontrendszer és a metrikus mértékegységrendszer közötti fő összefüggéseket foglalja össze. (1 tipográfiai pont = 0,376 mm, 2660 tipográfiai pont = 1 méter) Tipográfiai tervezéskor nagy segítséget nyújthat a tipométer. Ezzel az eszközzel a sortávolságot, betűméretet és a szedéstükör nagyságát tudjuk meghatározni.
Ugyanúgy, mint a betűtípusoknál, a méreteknél is megvannak a kiadványhoz illő méretek, amiket illik szem előtt tartani tervezéskor, de erről csak körülbelüli meghatározás születhet, mert azonos pontméret-megjelölés mellett nem minden betű egyforma magasságú. Jó példa erre a Tahoma és a Garamond 30 pontos méretben – optikailag eltérő magassággal. Mindkettő szabályosan 30 pont űrt tölt be a szövegben, de a Garamond betűmagassága nem tölti ki a teljes teret. Tervezésnél hasznos, ha lemérjük az optikai magasságot is; tipométerrel mindig a nagybetűk magassága adja a betű pontban megadott magasságát.
A gyermekkiadványoknál, általában nagyobb méretű betűket alkalmazunk. Ezek lehetnek 13-22 pontosak. Természetesen alkalmazhatunk kisebb fokozatot is, de nem jó, ha az olvasással nemrég megbarátkozott olvasókat az elején elriasztjuk nehezen olvasható betűk tömegével. Könyveknél, az összefüggő szövegeknél 9-11 pont nagyságú betűket alkalmazunk. Ha a gyengénlátókra is figyelünk, akkor 12-14 pontos betűkhöz folyamodunk, ekkor azonban a terjedelem nagyon megnő és a sorok elhelyezése is nehezebbé válik. A lábjegyzetek ideális mérete 6-9 pont, így sok szöveg fér el benne. Gyakran előfordul, hogy gazdasági, vagy egyéb okok miatt a könyveket nagyon apró betűkkel szedik. Ez nem jó, mert az apró betűkkel szedett hosszú sorok nagyon fárasztják és rontják a szemet, a lap képe túl sötét, tömött lesz. A kis betűkkel szedett szöveg sokszorosítása is nehéz. A tisztán olvasható betűképhez nagyon jó minőségű gépekre van szükség. Az újságok általában 9-11 pontos betűket használnak. Az apróhirdetések betűfokozata 6-8 pont körül van. A kis betűfokozatos szövegeket több hasábban szokták szedni, így nem olyan hosszúak a sorok, és a szem nem fárad el olyan hamar.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése